Vad är samhällsnytta?

 

En man i Ring P1 uttryckte en minst sagt annorlunda åsikt. Han tycker att samhället ska förbjuda allt som inte är "samhällsnyttigt". Enligt honom är religion psykostillstånd och enbart till elände, fotboll, dataspel m.m har ingen samhällsnytta och borde därför förbjudas!

 

Funderar vidare över detta och upptäcker vilket tråkigt samhälle han önskar. Sedan kan man vända på steken och se nytta i det mesta. Många blir hjälpta av sin religion, mycket arbetstillfällen skapas runt fotbollen och likadant med dataspel.

 

Den här mannen nämnde historia, vetenskap och utbildning som samhällsnyttigt. Jaha... hur är historia samhällsnyttigt i hans ögon? Jag tycker det är ytterst intressant med historia och framförallt trakter med historiska minnesmärken... men med hans snäva seende... vad har historia för samhällsnytta undrar jag.

 

Nöjen såsom dans, geocaching, film, musik, jul- o nyårsfirande m.m är det samhällsnytta eller borde det förbjudas? Ja, ibland så uttalar sig människor på ett sådant sätt att jag funderar vidare i frågan. Oftast är det när personen tänker helt annorlunda än jag själv. Ibland kan jag finna intressanta saker jag inte funderat på tidigare, men i det här fallet så blir jag mest nyfiken på vem den här mannen är och hur han lever? Är han så inskränkt som han låter eller vad menar han - egentligen?

 

Mia


Kommentarer
Postat av: Matilda

Jag tackar och säger detsamma i efterskott! :)Samhällsnytta... är det alltså något som ska gynna samhället i stort? En stor win win situation för alla? Att vad man än gör så ska det gynna någon annan? Det låter ju bra, på ett sätt, men ack så tråkigt på ett annat sätt. Livet är ju ens egna att bestämma över, att man sedan är en god medmänniska tycker jag är givet och det är väl samhällsnyttigt på sitt sätt? Men att alltid, i varje beslut, ständigt tänka på vad som skulle gynna samhället känns inte hållbart.. Alla är vi ju individer med egna åsikter, tankar och känslor, något som jag anser att vi har rätt till. Man behöver inte tycka som alla andra, huvudsaken är att man kan acceptera att vi alla är olika... att acceptera kanske är samhällsnytta?

Postat av: Ailas

Undrar om inte han bara ville provocera lite extra? Nu vet jag inte hur samhällsnyttigt det är i och för sig, men att få andra att tänka till har väl ett visst värde. Han fick åtminstone i gång dig... :) Någon form av utbildning, det också.2010-12-29 @ 13:49:53
URL: http://ailas.svenskablogg.se
Postat av: Herta

I ett fritt samhälle använder vi inte förbud på det sättet.

2010-12-29 @ 14:38:11
URL: http://hertabloggen.blogg.se/
Postat av: Mia

Matilda: Oliktänkande är spännande! Ibland provocerande.Ailas: Jag tror faktiskt inte han var ute efter att provocera. I regel brukar man kunna utläsa det någon gång under samtalet. Oliktänkande, är som sagt spännande, om det var så utbildande... njaeee... det låter jag vara osagt... :-)Herta: Nej det gör vi inte. Vi får t.o.m tycka som den här mannen gör...

2010-12-29 @ 14:50:13
URL: http://miatankar.webblogg.se/
Postat av: Per-Anders

Människan lever ju inte av bröd allenast. Om jag inte fick mig musik och annan kultur till livs skulle jag inte kunna dra mitt strå till samhällsnyttan. Exempelvis kultur och idrott bidrar ju i allra högsta grad till samhällsnyttan eftersom det ofta går med ekonomisk vinst.

2010-12-29 @ 17:37:40
URL: http://peranders.blogg.se/
Postat av: Mia

Per-Anders: Jag instämmer i dina tankar. Det är inte helt lätt att skilja ut vad som är "samhällsnyttigt" och inte. Det beror på hur man ser på saken... s

2010-12-29 @ 19:07:23
URL: http://miatankar.webblogg.se/
Postat av: Inga Magnusson

Tja, det betyder att någon måste definiera vad som är samhällsnyttigt och inte. Det blir ingen lätt uppgift.Ville bara passa på att önska Dig Gott Nytt År också!

2010-12-30 @ 07:39:33
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: Selma

Samhällsnytteverket kommer att skapa en del arbetstillfällen det med. Där kan jag tänka mig att jobba. Smällare tror jag inte fyller någon samhällsnytta däremot choklad.

2010-12-31 @ 09:12:30
URL: http://frunatmaken.wordpress.com
Postat av: TT

Tänk om folk inte hade så sabla mycket åsikter utan bara levde sitt liv som dom själva vill leva det!

2011-01-01 @ 01:22:58
URL: http://tyratok.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback